Berit och Bosse till södern……..besök i Agadir…kap. 24

Vi får besök av Berits barn och barnbarn en vecka. De bor på hotell Tildi och betalar bara 336:- sek/d inklusive stor frukost!
Det tog tid att komma ut från terminalen och det var kaosaktigt på parkeringen men vår ”plåtis” ser ju ut som en hotelltaxi så vi klarade oss bra.

IMG_9128Tuff-tufftåget är bra för att se lite av omgivningarna.

Efter resan så intar vi en närliggande pizzeria men sonsonen, 9 år, tycker inte att pizzan ser ut och smakar som hemma så den hamnar i en ”dogy bag”.

IMG_9121Vi besöker lyxkvarteren i hamnen. Tittar på Zarahs fina butiker och besöker en 3-mastare från anno dacumal.

 

Dom blir förvånade över att det är så otroligt skräpigt överallt och att det inte finns priser på varorna utom på Uni pri. Så det blir ett besök där och lite inköp av t-shirts.

Det är svårt att hitta mat som ser ut som hemma men pommes frites och coca-cola går ner. Vi däremot äter kameltarjin uppe vid grannen till ”Tusen och en natt” och den är mycket god.

IMG_9149

IMG_9145.JPGOnsdagen ägnas åt besök på marknaden i ”bananbyn”. En välbesökt och genuin marknad med massor av varor med allt från frukt, grönt, kläder, skor, höns och skomakare.

IMG_9169.JPG
Bygatan och dess kommers imponerar alltid. Massor av hantverkare, små ”hål i väggen” och köttbutiker blandat med svetsare och snickare.

IMG_9168.JPGTyvärr är den torra flodfåran ännu mer fylld med skräp i år i väntan på nästa regn!

IMG_9186Vi besöker även stranden nere vid camping Imouran där gummorna kokar och rensar musslor på berghällen.

IMG_9192Massor av surfare väntar på den perfekta vågen. Dom bor också i de gamla fiskarbostäderna.

IMG_9204På vägen hem besöker vi den 500 år gamla borgen på berget intill Agadir. Besvikna på att ingenting är renoverat eller sevärt mer än den vackra utsikten. Säljarna och de självutnämnda guiderna är minst sagt påstridiga.

Naturligtvis badar vi i det ca 20-21-gradiga vågorna.

IMG_9260

IMG_9289Krokodilparken 14 km norr om Agadir mot Marrakech kostar 70 dh för vuxen och 40 dh för barn men krokodilerna har slöperiod under vintern och är mer än lugna och äter inte alls på vintern. På sommaren äter dom varje dag.

IMG_9269Dock är det ca 200 olika blommor, träd och buskar att vila ögonen på.
– Det var värt varenda öre, tyckte Berits son och syftade på att det var så rent där inne!

IMG_9236Besöker även fiskehamnen där de stora båtarna nyss kommit in och handeln pågår för fullt. En låda sardiner kostar 50 dh = 45 sek. Fisken rensas i vissa fall direkt på kajen. Vi äter i ett av hålen, finns ca 100 små ”hål-i-väggen” och provsmakar friterad bläckfisk á 34 dh för 10-12 stycken, relativt dyrt.

Vi hittar en bra kebabrestaurang med rikliga portioner och äter en mixkebab men sonsonens äter mer kända chicken nuggets med pommes.

Nere vid stranden finns pariserhjulet som lockar och en skjutbana där den lille rensar prisbordet med sin skicklighet!

IMG_9316Sista natten har vi ett första icke väntade besök på campingen via ett uppklippt hål i nätet bakom vår bil. Nattvakten lyckas fånga in den ovälkomne besökaren och hans framtid är nu vatten och bröd en tid framöver.

DSC_0286.JPGUndrar hur dessa färgglada kycklingars mamma och pappa ser ut?

Den stora souken blev näst sista besöket där vi knallar runt på den gigantiska inomhusmarknaden innan vi besöker Marjane, den stora butikskedjan, där vi även köper lite mat innan färden går till flygplatsen. På vägen hem ser vi 4 bilar i olika kollisioner varav en taxi som blev ca 1 meter kortare! Inte för att vara elak men vissa kör sämre än blinda höns!
Natten var lugn då en vakt satt utanför vår bil och väntade på nästa inbrottstjuv som inte kom.

IMG_9324Alla hjärtans dagmiddag på strandpromenaden, första gången vi äter där nere, och Bosse smakar på en fiskmix med räkor och bläckfisk och Berit ter en tallrik med pommes, sallad och massor av friterad calimares. Detta på en Libanesisk restaurang och priset var 194 DH totalt = 168:- sek!

Fick ett inlägg senast där jag påstås svartmåla landet vilket jag inte kan hålla med om då jag ”bara” pekar på positiva och negativa intryck! Som tur är så är det min blogg som speglar min syn på Marocko!

Annonser

2 reaktioner på ”Berit och Bosse till södern……..besök i Agadir…kap. 24

  1. Fina bilder och bra beskrivning av landet tycker jag allt du har. Kan inte påstå att du ger någon negativ syn på landet…..det är ju så vi också upplever det och gärna återvänder. Hade det varit negativt så hade vi inte tänkt återvända. När kommer ni till Spanien/Portugal?

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s