Berit och Bosse till södern……äntligen regn…kap. 25

Vi lämnar Agadir för sista resan upp till Tanger och färjan till Europa.
Totalt har vi kört 3510 km i Marocko. Resan runt tog 72 dagar.

IMG_9348

På souken i Essaouria ser vi en maskin där man gör bambujuice!?

Vi reser den fina vägen N1 som löper längs havet upp till Essaouira och mäter ca 150 km. Bra väg och omväxlande natur. Kvällen avslutas, efter stor genomgång av souken, med åska.

IMG_9376

I byarna är det ett myller av åsnor, kärror, barn och dagdrivare.

IMG_9369.JPG

Bröd är huvudfödan tillsammans med mycket grönsaker.

IMG_9402.JPG

Lastbil full med kor på väg hem från marknaden.

Under dagen passerade vi en liten by med stor nyttomarknad utan krimskrams men med frukt, grönt, kläder och djur. Efter regnet var det smutsigt milt uttryckt och de vanliga åsnestigarna till marknaden var rejält vattenfyllda. 3-4 mil från marknaden såg vi mängder av åsnor stående i ”vägkorsningarna” som leder ut till byarna i bergen. Därifrån åkte gubbarna buss eller taxi för att uträtta ärenden på marknaden.

Nästa dag tog vi en lång etapp på samma väg förbi Safi och till El-Jadida där vi gick på motorvägen A3 då beläggningen börja bli ojämn och allmänt dålig. Vi kör till Kenitra och campingen där. Dagens etapp blev 500 km och campingen, N 34 15.575 W 6 34.046, kostar 60 dh. Regn har kommit och gått under dagen. Vi hade sol 68 dagar, moln 4 varav regn i 3 dagar vilket är välkommet här i landet!

IMG_9393.JPG

För andra gången under hela resan fick vi äntligen se djurdragna plogar och det hela 20 gånger i det bördiga området efter norra kusten. Åsna/mula var vanligast och efter gick en man annars är det gummorna som ”sliter häcken” av sig med hårt arbete. Gubbarna basar eller sitter och dricker thé!

IMG_9413.JPG

Vaknar till regn som är hårt på vägen norrut till sjöstaden Assilah vars gamla Medina är sevärd med sin konstnärer och batikmålningar. Kostnaden för motorvägen mellan El-Jadira till Tanger kostade 257 dh = 222 sek!

IMG_9409

Sista fiskemåltiden i Assilah på 6 fiskar, calemaris, räkor och pommes frites á 65 sek var lysande!

IMG_9405.JPG

På mindre bakgator sitter gummorna från landet och säljer sina varor bestående av grönsaker, frukt och arganolja.

IMG_9406.JPG

Utbudet totalt sett är stort och många får inget eller lite sålt. Dag efter dag pågår denna marknad.

Ett 15-tal husbilar har samlats vid småbåtshamnen och kostnaden är 40 dh nu i februari.

Annonser