Hur vågar vi? ”Berit och Bosse mot södern igen….Kap. 3

Ja, det är många som funderar hur vi vågar åka hit ner där så mycket otäckt kan hända! För det första har vi säkrat husbilen med dubbla lås och larm. Vi lämnar inte bilen utan bevakning när vi tankar. Oftast är en person kvar i bilen utanför köpcentra. Vi stannar aldrig på bensinmackar eller rastplatser och sover.
Annars är det mycket lugnare i städerna och byarna här nere mot hemma! Undantag är Barcelona och Lissabon. Vi har sett två fyllon på hela resan och dom var inte otrevliga. Ingen som tigger av oss. De som motionerar kan göra det även efter mörkrets inbrott men i Portugal är det få, knappast några, som motionerar men i Spanien är det väldigt vanligt.

Dricker allt vatten.
Under våra snart 40 år ute i Europa så har vi alltid druckit vattnet var vi än är. Är vi osäkra dricker vi inte alls men köper aldrig vatten på flaska. Luktar det klor, betyder ju det att vattnet är säkert men kan smaka illa, då kokar vi det och dricker när det kallnat.

Pengar hämtar vi bara ut i större byar där automaten är inne på banken, eller i anslutning till densamma, då det finns vakt där och man känner sig trygg. Vi betalar aldrig med kort på restaurang, en kompis blev skinnad i fjol och en i år, utan där gäller kontant betalning.

Vi ser på nyheterna från Sverige, antingen på TV via SVT World eller på internet hur mycket våld och elände det är varje dag. Här är klotter ovanligt och inga busskurer förstörs eller bilar som eldas upp!

2015-10-27 14.05.02

2015-10-30 21.39.15
På stadion spelar Sveriges damlandslag då Algarve Cup avgörs varje år i mars månad. På B-plan, som har konstgräs, spelar ungdomslag varje helg och disciplinen på träning och match är stenhård. Jag kan inte påstå att tränarna försöker vara kompis med spelarna!
Vid ställplatsen i Albufeira spelas fotboll varje lördag/söndag och t.o.m. pojklagen har bevakning av två poliser hela tiden. Vi går igenom den s.k. ”slummen” till köpcentra men ingen antastar oss och de i kön till sociala och arbetsförmedlingen bryr sig inte om oss.

2015-10-30 18.57.49
Kommunalhuset ligger centralt i Albufeira och är byggt i modern stil. Den vitkalkade fasaden slits snabbt ned av sand och annat nedfall.

2015-10-30 19.11.58
Även om det är trångt finns alltid plats för ett bord, eller som här, ett halv bord med bänkarna på trottoaren!

2015-10-30 19.21.23
Alla trottoarer i staden, förresten i hela landet, har små gatstenar överallt.

2015-10-30 20.45.21
En tjusig tunnel förbinder gamla staden med strandrestaurangerna.

2015-10-30 21.02.39

Det bor ca 14 000 personer i Albufeira och staden har sparat sin genuina stadskärna med små kaféer och restauranger. Det finns ca 100 restauranger i centrum och vid de engelska hotellen strax öster om centrum ligger gatan ”the strip” med engelska frukostar och fotbollsbarer.

2015-10-27 14.50.23

Ett par romerska läger finns nära centrum och där är också en ”zigenarmarknad” varannan tisdag. Staden är backig och svår att cykla i.

2015-10-30 21.09.06
Innerstaden är bilfri och det finns en stor rulltrappa och en hiss ner på praian.

2015-10-27 14.38.47
2015-10-27 14.51.26
Just nu blommar det som vackrast och om några veckor finns 5-kilospåsar med apelsiner till salu för 3€!

4 stora affärer med Continente som den största har öppet 7 dagar i veckan. Lidl har även byggt 4 husbilsplatser och där är alltid mycket folk.

”Hur får ni dagarna att gå”?, undrar en del.
Här nere försvinner dagarna snabbt! Sovmorgon, frukost ute eller inne, tvättdag eller matshopping, fikarast med färskt bröd, kanske besöka en marknad, läsa, sodoko eller lyssna på musik, lätt lunch, slappa igen, kanske bara stirra rakt upp i den blå himmelen, peta med tårna i sanden på stranden, prata lite koordinater med någon av de andra 10 svenskarna på ställplatsen, kolla fotboll på planen 50 meter bort, middag på grönsaker och fisk, kyckling eller kalkon. M.a.o. ganska behagligt!

2015-10-30 19.53.54
I kväll blev det vårt 3:e restaurangbesök på resan med friterad bläckfisk.

En magisk himmel följdes av en hel dags regn med 76 mm som dränkte hela ställplatsen………och vi väntar fortfarande på vår vattenpump…….!
2015-10-31 17.40.41
2015-11-01 11.07.04

Annonser

10 reaktioner på ”Hur vågar vi? ”Berit och Bosse mot södern igen….Kap. 3

 1. Där var vi i mars, blev lite besvikna. Var fanns allt folk av
  nordiskt ursprung. Har de flesta åkt hem då? Platsen är ju toppentrevlig, bra med toa, dusch medföra!

  Gilla

  1. Hej! Just nu är det ca 8-9 svenska bilar här. Många står hela vintern i Silves. I mars åker många mot Spanien och våren som är lite tidigare där. Annars finns det nästan inga andra än svenskar här. Några enstaka finnar, norrmän och danskar.

   Gilla

 2. Hej BoB som vi kallar er!
  Vi känner igen miljöerna på era bilder från Albufeira. Det är inte utan att vi längtar söderut.
  Blir det fortsatt resa till Marocko senare på året?
  Mvh från Ulrika o. Leif på Tjörn

  Gillad av 1 person

  1. Hej! Just nu halverades turisterna, främst från England, och en del restauranger och butiker slog igen. Vi väntar på vår v-pump och åker senare inåt landet, till någon baragem och stannar där och på små svårtillgängliga prator efter kusten. I mitten på december åker vi till Marocko om det politiska läger är normalt igen.

   Gilla

 3. Tyvärr har vi ju, ofrivilligt, inte rest så mycket i år då vi fortfarande väntar på en vattenpump! 14 dagar nu! Här är det många svenskar; 5-6 på Mikkis, 6-8 på Gale´och 10 tal i Silves. Här i Albufeira är4-5 stycken boende årsvis och lika många tittar in då och då. Spanjorerna månar ju inte så bra om oss ”ställplatsare” så dom bor väl på camping då om dom inte åker hit? Ha det!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s